WebSign

Met de dienst WebSign kunt u documenten op een gebruiksvriendelijke wijze elektronisch ondertekenen, tegen lage kosten en zonder aanschaf van extra software. De dienst wordt als een webservice aangeboden en kent verschillende toepassingsmogelijkheden:

Volledig elektronische afhandeling overheidsdiensten

Wanneer de burger via uw website diensten aanvraagt is het van belang dat ook de overheid zich identificeert en verstrekte documenten (zoals vergunningen, contracten, uittreksels) een echtheidskenmerk meegeeft. Het elektronisch ondertekenen of waarmerken van documenten zoals vergunningen en publicaties geeft daarmee een nieuwe dimensie aan uw elektronische dienstverlening. U kunt dit eenvoudig realiseren door WebSign te integreren in uw internet-portal of frontoffice.

Elektronische handtekening voor de burger
Door de integratie van WebSign met DigiD is het mogelijk om burgers een handtekening te laten zetten onder bijvoorbeeld uw elektronische formulieren. Hiermee worden de mogelijkheden van overheidsinstanties met betrekking tot elektronische dienstverlening sterk verruimd. Processen die wettelijk een handtekening vereisen kunnen toch langs elektronische weg worden afgehandeld.

DocZend
De dienst DocZend biedt nu ook de ondertekenfunctionaliteit die voorheen in “Mijn WebSign” was opgenomen.  DocZend maakt het daardoor nu ook mogelijk om offertes, overeenkomsten, brieven en andere documenten van een zogenaamde gekwalificeerde elektronische handtekening te voorzien. KPN Lokale Overheid levert de software die hiervoor nodig is. Dit doet zij in de vorm van een webapplicatie; u hoeft zelf dus geen aanvullende software te installeren. U heeft wel een (PKIoverheid) persoonlijk certificaat nodig voor de toegang en voor het plaatsen van een elektronische handtekening. DocZend ondersteunt certificaten van willekeurige Certificate Service Providers (CSP’s). Klik hier om uw PKIoverheid Certificaat aan te vragen of voor meer informatie. Voor meer informatie over DocZend klik hier, om in te loggen ga naar https://doczend.kpnlokaleoverheid.nl/.

Validatie
Om een elektronische handtekening te kunnen vertrouwen dient deze gevalideerd te worden. De validatie-dienst van WebSign kan aangeroepen worden als SOAP-webservice. Hierdoor kunnen in een applicatie willekeurige getekende documenten, dus ook documenten die niet via WebSign getekend zijn, worden gevalideerd. Tevens is batch-gewijze validatie op deze manier mogelijk.

Parafencircuit
In de meeste workflow-management systemen worden handelingen van gebruikers middels logging opgeslagen. Hierdoor is in het systeem bijvoorbeeld terug te zien dat een bepaalde gebruiker een paraaf heeft gezet op een factuur. Het kan echter aantrekkelijk zijn om ook buiten de context van het systeem vast te kunnen stellen dat een paraaf op het document is gezet. Dit is mogelijk door WebSign te integreren met het betreffende workflow- of document management-systeem.

Interesse?
Bent u geïnteresseerd in deze dienst of heeft u nog vragen? Neem contact op met KPN Lokale Overheid via 070 – 343 69 00 optie 2 of mail naar info.lokaleoverheid@kpn.com.